top of page

ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2021

Antisosyal kişilik bozukluğu kronik zihinsel bir hastalık olarak kabul edilir ve psikopat olarak tanımlanır. Antisosyal kişilik bozukluğu olan bireyler yaşamları boyuna tutumsuz davranışlar sergilerler ve çevresindeki insanların güvenliğini düşünmezler. Bu kişilerde görülen davranışlar başkalarının haklarını ihlal etme, aldatıcı davranış, saldırganlık ve toplumsal kuralları çiğnemedir.

Bireye antisosyal kişilik bozukluğu koymak için bazı kriterler vardır. Birey 18 yaşından büyük olmalıdır. Ve bu davranışlar 15 yaşından itibaren sergileniyor olmalıdır. Bu bzoukluk genelde 15 yaşından sonra ortaya çıkar. Kurallara uyum sorunu olan çocuklarda ergenlikten sonra görülme ihtimali yüksektir. Gelecek planı yapamama, pişmanlık duyma, asabi davranışlar ve devamlı gelen sorumsuzluk bu bozukluğun belirtilerindendir. Antisosyal kişilik bozukluğunda intihar eğilimi oldukça yüksektir ve ölümle sonuçlanabilir.

Halk arasında genelde sosyal olmayan ya da asosyal olarak görülen kişilerin antisosyal olarak nitelendirilmesi yanlıştır. Antisosyal ile sosyal olmamak farklı durumlardır.

ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

· Bu bozukluğa sahip kişilerin yargı ölçütleri eksik ve ya yanlıştır.

· Doğru ile yanlış arasında ayırım yapamazlar.

· Yalan söyleme eğilimleri yüksektir.

· Genel de alkol ve madde kullanımı görülür.

· Başkalarının zarar göreceği bir durum söz konusu olduğunda sadece kendilerini düşünürler. Başkalarına zarar vermenin yanı sıra kendi bedenlerine de zarar verebilirler.

· Küçük yaşlarda hayvanlara karşı saldırgan davranışlar görülür.

· Hırsızlık eğilimleri vardır.

· Sürekli olarak endişeli, sinirli, moralleri bozuktur.

· Adalet sistemi ile sürekli problem yaşarlar.

· Saldırganca ve şiddetli davranışları vardır. Kavga etmeye karşı eğilimleri yüksektir.



ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDENLERİ

Antisosyal kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Biyolojik ve genetik faktörlerden oluştuğu sanılmaktadır. Fakat araştırmalar sonucu bu nedenlere çok bağlı olmadığı belirtilmektedir.

Antisosyal bir aileden kaynaklı gelişebilen bir bozukluktur. Çocukluk döneminde babadan şiddet görme. Aile içindeki şiddetli çatışmalar bu hastalığın çocuklardaki olasılığını arttırmaktadır. Çocuklar da genelde okul ve arkadaş çevresi, sosyal çevre de bu bozukluğun görülme ihtimalini arttırır. Bu bozukluğa sahip bireylerin babalarında, diğer bireylerin babalarına kıyasla daha fazla şiddet eğilimi ve alkol kullanımı tespit edilmiştir.

ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Bu bozukluğa sahip olan kişilerin tedavileri oldukça zordur. Bazı terapi yaklaşımları bu bozukluğun kontrollü ve uyumlu olabilmelerine yardımcı olmaktadır. Fakat terapiye yönlendirme ve zorlama olamadan gelmeyebilirler. Çünkü bu kişiler kendilerinde bozukluk olduğunu düşünemezler. Bu yüzden tedavi arayışına girmezler.

Bu bozukluğa sahip olan kişilerle yapılan terapi süreçlerinde elde edilen verilere göre, bu kişiler çoğunlukla çocukluk döneminde fiziksel ve psikolojik şiddet görmüşlerdir. Aile içi şiddetin çok olduğu ortamlarda büyümüşlerdir. Çocuklu döneminde cezalara maruz kalmışlardır. Babanın yokluğu ya da babanın şiddet gösterdiği çocukluk dönemi geçirmişlerdir. Güç ihtiyacını karşılayamayan çocuklar, ilerde ikili ilişkilerinde sürekli güç elde etme fırsatı bulduklarında bunu her şeye rağmen elde etmeye çalışacaklardır.

Comments


bottom of page