top of page

ŞİZOTİPAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2021

Şizotipal kişilik bozukluğu olan bireyler sıra dışı düşünme ve davranışlar göstererek kendilerini belli ederler. Bu bozukluğa sahip olan insanların garip inançları ve çoğu zaman batıl inançları vardır.

Şizotipal kişilik bozukluğu göz ardı edilmeyecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır ve bu kişilerin neredeyse hiç yakın ilişkisi yoktur. Bu kişiler olaylara dışsal yerine içsel tepki verirler ve çoğu şeyi içlerinde yaşarlar. Hayatlarında ki bazı aktivitelerde ise aşırı derecede heyecan, kuşku, alınganlık ve korku yaşarlar. Bu bozukluğa sahip bireyler toplum içinde tuhaf davranışlar sergileyebilirler. Düşünce yapılarında ki gariplik sebebiyle batıl inançlara inanır ve farklı tarzda yaşayabilirler. Toplum dışı kalmak onlar için acı verici bir durum olmasına rağmen mesafeli olmaktan kaçınmazlar.

Şizotipal kişilik bozukluğu olan bireyler gerçeklikten uzaklaşmışlardır. Gerçeklik dışı, tuhaf büyüsel ve batıl inançları, somut varlığı olmayan kişilerden mesajlar aldıklarına yönelik düşünceleri vardır. Duygu ve düşüncelerinde tutarsızlık, dağınıklık söz konusudur. Konuşmalarının çarpıcı ve tutarsız olması,davranışlarında ki tuhaflık,ikili ilişkilerinin dağılmasına sebep olur.

ŞİZOTİPAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

· Çevresinde ki konuşulanları kendi ile ilgili olduğu düşünce eğilimi vardır.

· Söylenenleri, davranışları, insanların bakışlarını fazlasıyla farklı algılar ve bunlara aşırı ve gerçekdışı anlamlar yüklerler.

· Batıl inançları ve garip, sihirsel düşünceleri vardır.

· Yaşadıkları olayları ya da gördükleri şeyleri gerçeklikten uzak ve tuhaf yorumlarlar ve bu yorumlara nedensiz inanırlar.

· Belirsiz ve ayrıntılı konuşurlar. Konudan konuya atlayarak hiçbir bağlantı olmadan konuşurlar.

· Sürekli içinde bulundukları sosyal ortamlarda bile aşırı kaygı yaşarlar. Her gün görüştüğü kişiler olsa bile o ortamda kaygılanır, hemen ortamı terk etmek isterler.

· İlişki yaşama arzuları yoktur.

· Sosyal aktivitelerden kaçınırlar.

·

· Bedensel illüzyonlar hissederler. Yani vücutlarında bir uzvun aşırı büyüdüğünü ve ağırlaştığını hissederler ve buna inanırlar. Vücutlarında böcek dolaşıyormuş gibi karıncalanma hissedebilirler.



ŞİZOTİPAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Bu gibi kişilik bozuklukları bireyin günlük ve sosyal yaşamını olumsuz etkilediğinden dolayı tedavi bu bireyler için aşırı önem arz etmektedir. Tedavi sürecinin zor olmasının yanı sıra bu bireyler çevreden de destek almalıdır.

Şizotipal kişilik bozukluğu tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir tedavi olmamakla birlikte psikoterapi ve psikofarmakolojik yaklaşımlar uygulanmaktadır. Tedavi daha çok ön plandaki semptomların azaltılmasına ve kişinin sosyal işlevselliğinin arttrırılmasına yöneliktir.(Mısır-Alptekin, 2020)

Diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi psikoterapi yöntemi uygulanmaktadır. Kesin çözüme ulaşabilme açısından etkili olan psikoterapi yöntemleri, bireyin hayatını daha sağlıklı idame ettirebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu bozukluğa sahip olan bireylerin kesinlikle tedavi olması ya da tedavi ye yönlendirilmeleri gerekmektedir.

Comments


bottom of page