top of page

ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Güncelleme tarihi: 9 Kas 2021

Şizoid kişilik bozukluğu,genellikle bireyin insan ilişkilerinden kaçınması, yalnız kalmayı tercih etmesi, sosyallikten uzaklaşma ve kaçınması, duyguları dışarı yansıtmaması ve duyguyu yüzeysel yaşaması, içe dönük olması ve tek başına hareket etme gibi durumlarla ilişkilendirilir.

ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDENLERİ NELERDİR

Çoğunlukla kişilik bozukluğu, kalıtımsal eğilimler ve çevresel faktörlerle şekillenir. Çocukluk yıllarında ailenin olumsuz iletişimi ve olumsuz etkileşimi sebebi ile birey o yaşlarda ilişkileri yanlış tanımlayabilir. Özellikle aile ilişkisinin soğuk olması, çocuğun fiziksel temas ve sevgi bağından uzak olması sonucunda bu bozukluk baş gösterebilir. Araştırmalara göre bu bozukluğun en önemli sebebi ise bireyin çocukluk döneminde anne ya da bakımını üstlenen kişi tarafından ihmal edilmesidir. Genetik faktörlerle de birleşen bu durum sonucunda şizoid kişilik bozukluğu görülebilir.

ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

· Genellikle yalnız kalmayı tercih ederler.

· Duygusuz görünürler.

· İnsanlara karşı empatik değillerdir.

· Yapılan çoğu etkinlikten zevk almazlar.

· İçlerinde kurdukları hayal dünyasında yaşamaktan ve gerçeğe yakın hayal kurmaktan zevk alırlar.

· Çoğu olay karşısında donuk ve tepkisiz kalabilirler.

· İnsanlar tarafından sevilmediğini, değer görmediğini, ve düzgün bir ilişki kuramayacağını düşünürler. Bu yüzden intihara meyillidirler.

· Genelde zorlukla ilişki kurmalarından dolayı yalnız kalma ihtimalleri çok yüksektir.

· Yoğun duygular yaşamazlar.


ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİ YÖNTEMİ

Şizoid kişilik bozukluğu tedavisi bazen zorlu bir sürece dönüşebiliyor. Bu bozukluğa sahip kişiler iletişim ve ikili ilişkilerden kaçındığı için tedaviyi kabul etmemeye yatkın olabiliyorlar. Şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler genelde tedaviyi çevrenin ve ailenin telkin ve yönlendirmeleriyle kabul ederler. Bu bireyler kendilerinde herhangi bir sorun olmadıklarını düşündükleri için tedavi süreci zorlayıcı olabilir.


Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavisi uzun süren psikoterapiyle sağlanır. Öncelikli olarak bu seans sırasında bu bireylerle güven bağı oluşturulmalıdır. Güven bağı oluşturulduktan sonra bireyin ikili ilişkilere ve insanlarla iletişim kurmaya olan düşüncelerinin değişmesi için birtakım seanslar ve etkinlikler yapılır. Gerektiği zaman seans dışında yapılacak ödevler de verilebilir.

Fakat bu bozukluğun yapısı itibariyle seanstan hemen olumlu sonuç alınamayabilir. Bu süreçte bireyi cesaretlendirmek ve desteklemek gerekmektedir. Bireyin gözlem sonuçlarına göre psikiyatri tarafından ilaç tedavisine de başvurulabilir.

Comments


bottom of page