PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU
- Psk.Dan Selim KESKİN
- 24 Ağu 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Kas 2021
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişilerdeki temel özellik paranoya, yoğun güvensizlik ve yeterli ya da geçerli bir nedeni olmamasına rağmen başkalarından şüphe duymaktır.
Bu bozukluk genelde erken ergenlikte ve çocukluk döneminde baş gösterir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür.
PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
Bu bozukluğa sahip bireyler genelde şüpheci ve öfkelidirler. Bu nedenle insanlarla yakın ilişkiler kuramazlar. Diğer insanların onlar hakkında olumsuz duygular beslediğini düşündüklerinden dolayı yalnız kalmayı tercih ederler. Genellikler bu bireylerde başkalarına karşı mesafeli durmak, eleştirel olmak lakin eleştiri kaldıramamak, diğer insanlara karşı soğuk olmak gibi özellikler sıkça görülür.
Paranoid kişilik bozukluğuna sahip bireyler etrafındaki insanları aşırı kontrol edici tutumlar sergilerler. Bunu yapamadıklarında şüphe ve öfke seviyeleri artar.
· Kin tutarlar ve asla affetmezler.
· Eleştiriyi zayıflık olarak algılarlar.
· Aşırı duyarlıdırlar.
· Gündelik ya da sıradan olaylardan be başkalarının davranışlarından aşırı anlam çıkarırlar.
· Eş ve sevgili ilişkilerinde partnerlerinin sadakatine nedensiz şüphe duyarlar.
· Kişisel hayatları hakkında konuşmaktan kaçınır kendileri hakkındaki bilgilerin kendisine karşı kullanılacağını düşünürler.
· Her zaman haklı olduklarına inanırlar ve çatışma anında ki rollerini göremezler.
· Tartışmaya her zaman açık ve inatçıdırlar.
· Rahatlamakta zorlanırlar.
· Çevresinde ki insanların onu kandırdığını düşünüp insanların sadakat ve güveninden şüphe duyarlar.
· Başkaları tarafından saldırıya uğradıklarını düşünürler ve misillemeye çabuk geçerler.
Genellikle kendilerini içlerinde aşırı seviyede büyük görme fantezileri vardır. Bunun dışa yansıması ilişki içinde bulundukları ve iletişim kurmak zorunda oldukları insanları eleştirme ve baskın görünme şeklindedir.
PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDENLERİ
Diğer psikiyatrik rahatsızlıklarda görüldüğü gibi biyolojik, genetik, sosyolojik ve nörolojik sebeplerden ötürü olabilir. Yetiştirme tarzı ve beynin ön kısmında yer alan Frontal Cortex ( doğru yanlışı ayırt edebilme) kısmında görülen yapısal bir bozukluk da bu bozukluğun sebeplerinden olabilir.
PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR
Bu bozukluğa sahip olan kişiler zaman içinde şizofrenik durum sergileyebilirler. Aile, iş ve sosyal hayatlarında ilişki sürdüremezler. Ayrıca bu kişilerin şiddete olan eğilimleri göz ardı edilmemeli ve tedbirler mutlaka alınmalıdır. Bu bozukluğa sahip bireyler tedavi edilmez ise ciddi problemler ortaya çıkabilir.
PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLAN BİREYLERE NASIL YAKLAŞILMALIDIR
Bu bireylerin söyledikler kesinlikle desteklenmemeli fakat sert bir şekilde karşı çıkılmamalıdır. Onları anlamaya çalışılmalı ve profesyonel destek almaya yönlendirilmelidir.
Şiddet eğiliminin, cinayet ve yaralamaların en fazla olduğu hastalık grubudur. Bu yüzden bu bireylerle yaşayan ve iletişim halinde olan kişilerin çok dikkatli olması gerekir.
PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Paranoid kişilik bozukluğu tedavi edilebilir. Ancak genelde bu kişiler tedaviye ihtiyaç duymazlar. Seans sürecinin en önemli faktörleri güven ve istektir. Bu bireyler seansa karşı direnç göstermekten çekinmez hatta psikoterapistin amaçlarını sorgulayabilirler.
Tedavi olmak isteyen hastaların terapi sürecinde temel başa çıkma becerileri, güven ve sosyal etkileşimi, iletişimi artırmaya odaklanılır. Benlik saygısı geliştirilmeye yönelik çalışmalar yapılır. Bu bozukluğa sahip bireyler genellikle ilaç kullanmaz. Fakat kendisine ve çevresine zarar verdiği görüldüğü zaman psikiyatri ilaçları kişiye psikiyatri tarafından verilebilir.
Comments